Desde París

Desde París
Desde París

Estimat Sr: He llegit la novel·la que tan amable i injustament ha volgut dedicar-me. La novel·la m'agradat molt. És una cosa que és veritat i Vd. té la força de fer viure al llegidor a dins d'aquesta veritat. En efecte, la vida és així, encara que sembli mentida.

La dedicatoria és injusta, desmesurada. La dedicatoria crec que a Vd. li fa més mal que bé. No crec que les persones series tinguin cap classe d'admiració o de simple curiositat per les quatre coses miserables que he escrit. Jo, per la meva part, no he fet concretament res per interessar a ningú. No tinc cap simpatia en el món intel·lectual. Sento que sóc un ignorant i un insoportable poca solta. Només tinc un desig: surtir de la literatura i del periodisme i deixar en pau a tothom.

A Vd. el conec de vista. No crec que hagim enraonar mai. Li confeso que no conec pas la seva obra. A Itàlia, anava de vegades al teatre. A Barcelona hi he anat raríssimes vegades. Però de certes obres seves, en tinc molt bones referències, de persones de gust i de coneixement segur. La primera vegada que vingui a Barcelona, si fan alguna cosa de Vd. ho aniré a veure i li diré francament el que m'hagi semblant.

Ja pot suposar que m'agradaria parlar llargament amb Vd. Si volgués enraonar, l'escoltaria amb molt de gust. Vd. deu tenir experiencia, que és el que a mi em falta. Desgraciadament per ara i tant no veig manera de venir. Ho deixarem per més endavant. Mentrestant, escrigui forces novel·les amb les mateixes intencions de treballar en profunditat que demostra la que m'ha injustament injustament dedicat. Tots hi sortirem guanyant. Si no te res que fer o si vol alguna cosa de París, escrigui. Sense compliments.

Josep Pla

145 Blv. S. Michel París 5